logotyp
XL-BYGG Palms Byggvaror

Välja färg

Det kan vara knepigt att välja vilken färg man ska ha på väggen – inte minst om man är flera som ska tycka. Och även om det inte finns något rätt eller fel, så finns det ändå vissa saker man kan tänka på – beroende på vad man vill uppnå.

palette.png

Låt rummet bestämma

Hur ser rummet ut? Är det stort eller litet? Hur vill du att det ska kännas? Vill du att rummet ska kännas större är det bäst med ljusa färger på väggarna. Mörka färger gör att det känns mindre, men kan också kännas ombonat. Ett ljust tak gör att takhöjden upplevs högre och tvärt om. Tycker man att det är för tråkigt med bara vitt, men inte vill att rummet ska bli för mörkt så kan en fondvägg vara en bra medelväg. Det kan verkligen ge rummet ett lyft!

Hur ser resten ut?

Har du färgglada möbler och massor av konst på väggarna? Då kanske du vill att väggarna ska vara lite lugnare. Man kan också tänka att färgerna på väggar och möbler ska matcha varandra. Inte så att det är samma färg, men att de går bra ihop.

Glansigt eller matt?

En annan sak som påverkar hur färgen på väggarna är hur blank den är. Matta ytor absorberar ljus, men ger ett mjukare intryck, medan färg med högt glansvärde reflekterar mer ljus. En och samma kulör med olika glansvärde kan alltså upplevas helt olika.

Välj din favoritfärg

När du väljer din favoritfärg bör du tänka på att färgprovet ser annorlunda ut när det täcker en hel vägg. Många väljer därför en något ljusare nyans än det färgprov de gillar. Du kan också köpa några mindre provburkar och testa vilken som känns bäst.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack