logotyp
XL-BYGG Palms Byggvaror

Olja altan & trall

Följ vår guide steg-för-steg

olja-altan-trall.jpg

En altanen eller balkongen med trallrutor är under sommaren en alldeles särskild plats. Det är där vi samlas med vänner och familj för att njuta av en god middag eller lata dagar i solen. För att din altan ska leva länge är det viktigt att du tar hand om den. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du underhåller din träet på din altan.

Varför behöver man olja altanen?

Man oljar altanen för att skydda virket och i förlängningen ökar man altanens livslängd. Olja ger nämligen en fin och skyddande yta samt tar fram träets naturliga ådring och charm. Oljar du in altanen regelbunden kommer den hålla sig betydligt längre samt fortsätta vara vattenavvisande. Och att en väloljad trall ger färre stickor kan inte heller förbises, något som räddar många bara sommarfötter!

Hur ofta ska man olja in altanen?

Hur ofta man behöver olja in altanen beror dels på hur snabbt den slits, dels hur du vill att ditt tralldäck ska se ut och åldras. En altan som oljas in ofta kommer åldras annorlunda jämfört med en som oljas in mer sällan. En bra utgångspunkt är dock att man oljar in altanen en gång per säsong, alternativt varannan om det görs med stor noggrannhet.

En gammal myt är att tryckimpregnerat trä måste det torka minst en säsong innan behandling kan påbörjas. Detta stämmer inte, och tryckimpregnerat trä torkar mycket snabbare än så. Kontrollera därför fuktkvoten (FK) och håll dig till under 16% – detta gäller oavsett om det är tryckimpregnerat eller ej!

När ska man olja?

Vaknar du en morgon och det är gassande sol, då är det inte den bästa dagen att olja altanen. Det är nämligen viktigt att undvika direkt solsken. Man vill även undvika regn. Optimalt är om utomhustemperaturen är mellan 10-20°C och det är molnigt. Direkt solljus gör att oljan hinner torka innan den hunnit sugas in i träet, molniga dagar är därför bäst.

Behöver man tvätta altanen först?

Är trallen smutsig behöver du tvätta och låta den torka innan den kan efterbehandlas med träolja. Vid lättare rengöring räcker det ofta att tvätta för hand med vatten och såpa. Genom att kontinuerligt tvätta och hålla altanen ren från smuts och missfärgningar kommer den hålla längre. 

Kan man använda högtryckstvätt?

Att tvätta altanen med högtryckstvätt är något som riskerar att rugga upp träytan och skapa sprickor. Största försiktighet är att rekommendera. Ställ högtryckstvätten på lägsta tryck och använd helst en roterande borste. 

Tips!

Innan du börjar måste du noggrant kontrollerar trallen, leta efter skruvskallar som börjat krypa upp ur träet. Med hjälp av en skruvdragare drar du åt skruvarna till dess att hela trallen är jämn och fin.

altan-som-oljas-1024x502.jpg

Så här oljar du altanen

Steg 1 – Rengör altanen

Om du rengör med terasstvätt är det viktigt att skydda husgrund, växter och känsliga ytor. Det går även att tvätta trallvirket med högtryckstvätt, kom då ihåg att inte gå för nära med munstycket eftersom detta kan resultera i att träets fibrer skadas.

Det går även bra att rengöra trallen med såpa och borste. Skrubba noggrant bort gammal smuts och olja så att träet blir rent. Skölj rikligt med vatten så att du har en ren och fin trall att arbeta vidare med. Innan du kan börja med slipningen är det viktigt att träet hinner torka ordentligt.

Steg 2 – Slipa altanen

När altanen torkat efter tvätten slipar du trallen för att eliminera fiberresning, stickor och andra ojämnheter. Fortsätt tills dess att du nått önskat resultat. Kom ihåg att använda skyddsmask under slipningen. Borsta sedan bort slipdammet och du är redo att olja altanen.

Steg 3 – Nu är du redo för oljning

Innan du börjar, se till att du valt rätt olja för din trall. Vill du lära dig mer om de vanligaste altanmaterialen kan du läsa mer här. Följ alltid anvisningarna som står på burken. Stryk på oljan i samma riktning som ådringen i träet.

Ofta behövs en kombination av pensel och roller/terassdyna. Tänk på att olja in hela altanen. Oljan kommer att skydda träet och göra den mer motståndskraftig mot regn och väta. Märker du att träet snabbt suger upp all olja, kan en andra strykning behövas. För varje strykningen kommer träet att bli mörkare.

Steg 4 – Torka bort överskottsolja

Torka bort överflödig olja med hjälp av en trasa innan oljan hunnit torka för att förhindra fläckar. Kasta omedelbart trasorna i en plåthink fylld med vatten i och med dessa kan självantända.  

Utrustningslista

För att lyckas med oljningen av din trall rekommenderar vi följande utrustning:

  • Skruvdragare
  • Slipmaskin, slippapper
  • Skyddsmask
  • Täckplast
  • Trasa
  • Bred pensel
  • Träolja
  • Skurborste
  • Hink
  • Såpa alternativt terasstvätt

Lycka till med att olja din trall, oavsett om det är en mindre yta på en balkong eller en stor altan till villan. 

Se vårt online utbud av olja här:

Träolja

Terasstvätt

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack