logotyp
XL-BYGG Palms Byggvaror

Frågor & svar - inomhusfärg

3_hur-ser-resten-ut_beckers-matstal_ligg.jpg

Kan jag måla direkt på tapet?

Om tapeten sitter bra, så är det oftast bara att måla. Gör ett sk ”vattentest” först. Spruta på rejält med vatten med en blomspruta. Om tapeten bubblar sig eller sväller, så kommer den göra det med vattenbaserad färg också.

Måste jag ha blank färg i köket?

Blank färg är lättare att torka av och hålla ren, därför kan det vara bäst att välja en sådan till köket. En halvmatt kan också fungera.

Varför ska jag välja en dyr pensel när det finns billiga?

En dyrare pensel suger upp mer färg och släpper ifrån sig färgen mer kontrollerat, så resultatet blir faktiskt mycket bättre. Bättre borst ger mindre dropp och en snyggare, jämnare finish utan ”isättningsmärken”. Dyrare penslar har dessutom ofta ett mer ergonomiskt grepp, som gör att du blir mindre trött i handleden när du jobbar länge.

Hur målar jag en perfekt ”snobbkant”?

Antingen använder du vanlig maskeringstejp. Mät först med laserpass, så att det blir alldeles rakt. Annars finns det färdiga verktyg som fixar kanten, som t ex hjuldyna eller sparboogey. En bra investering för dig som målar mycket.

Måste jag grundmåla även om väggen är vit?

Nej inte alltid, men du bör testa väggens uppsugningsförmåga. Spreja vatten eller tryck en blöt svamp mot väggen. Om vattnet sugs upp snabbt så har väggen stor uppsugningsförmåga. Då bör du grundmåla först, annars kommer slutresultatet bli ojämnt.

Får jag själv skruva bort eluttag och strömbrytare när jag ska måla om?

När det gäller el måste man förstås vara väldigt försiktig. Enligt Elsäkerhetsverket får du utföra vissa elarbeten själv – som att skruva bort eluttag eller strömbrytare på högst 16 A – förutsatt att du har tillräckliga kunskaper för att göra det. Se till att stänga av strömmen först. Är du det minsta osäker ska du kontakta en auktoriserad elinstallatör.

Kan man bredspackla ovanpå tapet, eller måste jag ta ner tapeten först?

Om tapeten sitter bra är det ofta bara att måla direkt på den, men om tapeten har struktur så kommer den synas även efter målningen. Då kan det vara bra att antingen riva ner tapeten eller bredspackla på den så du får en jämn yta. Börja dock med ett vattentest för att se om tapeten suger upp vatten. Gör den det så kommer den suga upp fukten i spacklet också, vilket gör att tapeten kommer bli bubblig. Då är det bättre att du river ner tapeten.

Är det okej att hälla ut överbliven färg i avloppet om den är vattenbaserad?

Nej! Även vattenbaserad färg innehåller ämnen som skadar avloppet. Lämna in färgresterna till din återvinningsstation.

Ska grundfärgen alltid vara vit, även om jag ska måla med en mörk färg?

Du skulle i princip kunna välja en mörkare grundfärg om du ska måla med en mörk nyans, men i praktiken finns grundfärgen oftast bara i vitt.

Måste jag måla hela väggen på samma gång, eller går det bra att avbryta mitt i och sedan ta upp det igen senare?

Vill du vara säker på ett bra resultat utan flammor och ränder är det alltid bäst att måla ”vått-i-vått”, dvs att du inte låter färgen torka innan hela väggen är bestruken. Det gäller även kanterna och runt om element etc. Försök därför att planera så att du kan måla hela väggen vid ett och samma tillfälle.

Hur river jag ner en strukturtapet?

Om tapeten sitter bra kan det vara enklare att bredspackla den. Ofta är strukturtapeten ”spaltbar”, dvs att den går att dela. Är den det så kan du försöka dra bort det övre lagret och låta det undre sitta kvar. Vill du få bort hela tapeten kan du använda dig av tapetborttagare som gör att tapeten släpper, sedan skrapar du bort den med en spackelspatel.

Kan jag måla om köksluckorna själv, eller måste jag lämna in dem på sprutlackering?

Du kan absolut måla om köksluckorna själv, men det är några saker man bör tänka på. För det första är rengöringen extra viktig, eftersom köksluckorna ofta fått en fet yta av matos etc. Och för att slutfärgen ska fästa ordentligt är det viktigt att du grundmålar. Välj gärna en roller av skumgummi eller filt för att få en så slät yta som möjligt. Ett bra tips är att låta luckorna hänga kvar när du målar dem, då är det oftast lättare att komma åt överallt.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack